بازاريابي بينالمللي فرآيند بازاريابي محصولات يا خدمات شما براي مخاطبان فراتر از مرزهاي كشور شماست. بازاريابي بينالمللي كه به عنوان بازاريابي جهاني نيز شناخته ميشود، به تحقيق و برنامهريزي بسيار بيشتري نسبت به بازاريابي داخلي نياز دارد.
مزيت اصلي بازاريابي بينالمللي اين است كه به شما كمك ميكند به مشتريان بالقوه در سراسر جهان دست پيدا كنيد. شما ميتوانيد از بازاريابي بينالمللي براي افزايش آگاهي جهاني از برند خود يا مشتريان هدف در كشورهاي خاص استفاده كنيد. وقتي مشترياني در چندين كشور مختلف داريد، جريان درآمد شما صرفاً به روندهاي اقتصادي و خريد در كشور شما بستگي نخواهد داشت.
در اينجا چند استراتژي بازاريابي بينالمللي وجود دارد كه بايد در نظر بگيريد. به خاطر داشته باشيد كه ورود به يك بازار خارجي نسبت به فعاليت تجاري در وطن شما كاملاً متفاوت است. در اينجا به بررسي مختصري از انواع استراتژيهاي بازاريابي بينالمللي خواهيم پرداخت:
صادرات مستقيم محصول خود به مشتريان خارج از كشور به شما اين امكان را ميدهد كه وارد بازار جديدي شويد، بدون اينكه روش انجام تجارت خود را كاملاً متحول كنيد. اگر بتوانيد هزينههاي بازاريابي و حملونقل را مديريت كنيد، صادرات ممكن است رويكرد خوبي باشد.
اعطا مجوز محدود (فرانشيز)، پروانهاي رسمي است كه بهوسيله آن مالك علامت تجاري يا نام تجاري خود را به ديگري (براي اجازه فروش محصولات يا عرضه خدمات، تحت آن نام يا علامت، در مدتي معين و طبق نظارت امتياز دهنده براي فعاليت در مناطقي گستردهتر) واگذار ميكند. اما امتيازدهي بينالمللي همچنين از شما ميخواهد كه توافقاتي را ايجاد كنيد كه مطابق با قوانين آن كشور باشد.
صدور مجوز به يك شريك تجاري اجازه ميدهد تا از طريق حفظ مالكيت معنوي يا برند شما، محصولات شما را در ازاي دريافت هزينه بفروشد.
از طريق Piggybacking، شما اساساً به تجارتهاي بزرگتر يا عمدهفروشيهاي بزرگ جهاني، اجازه ميدهيد كه محصول شما را به عنوان بخشي از موجودي خود بفروشند. اين روش فعاليت را تقريباً به عنوان نوعي فروش به صورت كانالي در نظر بگيريد. اما بايد در نظر داشته باشيد كه اين روش بازاريابي، به جلب اعتماد زيادي در سطح بينالمللي به محصولات شما در خارج از كشور نياز دارد.
جوينت ونچر نشاندهنده يك شراكت تجاري است كه در آن دو شركت گرد هم ميآيند تا يك محصول يا خدمات منحصربهفرد را ايجاد كنند. اگرچه اين امر مستلزم بيشترين ريسك است، اما اين روش بازاريابي پتانسيل بالايي براي بازده دارد، البته طرفين درگير اين موضوع هستند.
موفقيت در بازاريابي بينالمللي مستلزم انجام عمده مسئوليتهايي در اين زمينه است كه بتواند شما را به اهداف خود در سطح بينالمللي برساند. در ادامه سه نكته براي هر برندي كه به طور جدي يك كمپين بازاريابي بينالمللي را در نظر ميگيرد، آورده شده است.
ايده گسترش كسبوكار شما به همان اندازه كه هيجانانگيز خواهد بود و دلهرهآور نيز است. براي اينكه هدف خود را راحتتر پيش ببريد، بايد از مناطق و كشورهايي شروع كنيد كه براي ورود به بازار تجاري آنها موانع كمتري وجود دارد.
زبان انگليسي: براي مثال؛ براي يك شركت مستقر در ايالاتمتحده، استفاده از پيامها و فاكتورها بازاريابي براي مخاطبان انگليسي زبان در بريتانيا يا استراليا، بسيار سادهتر است.
نزديكي به وطن شما: اگر با حملونقل فيزيكي سروكار داريد، بديهي است كه يك مزيت جغرافيايي براي ورود به بازارهاي خارجي، انتخاب كشورهايي است كه از شما خيلي دور نيستند.
جمعيتشناسي: مخاطبان هدف شما در داخل و خارج از كشور بايد مشابه باشند. اين موضوع در مورد عواملي مانند جنسيت، سن و قدرت خرج كردن آنها نيز صادق است.
عقل سليم ميگويد كه ورود به بازارهاي خارجي ارزان نيست. در اينجا برخي از هزينهها وجود دارد كه بايد در نظر بگيريد:
به همين دليل است كه به نظر ميرسد گسترش جهاني، مختص غولهاي شركتي و نامهاي معروف است. هرچه بودجه شما بيشتر باشد، توسعه آن آسانتر است.
اما واقعاً تمامي اين موارد به صنعت شما بستگي دارد. اين امكان براي يك كسبوكار خردهفروشي كوچكتر وجود دارد كه بدون ايجاد سايتهاي كوچك براي آن مناطق، حملونقل و تجارت بينالمللي يا بازار را به مناطق خاصي ارائه دهد. در عين حال اين مورد را با غولهاي تجارت الكترونيكي مانند H&M مقايسه كنيد كه تقريباً در همهجا حضور دارند. اين مورد را در نظر بگيريد كه ورود برخي شركتها به بازارهاي بينالمللي آسانتر از سايرين است، مثلاً آنهايي كه در مورد محصولات فيزيكي نگراني خاصي ندارند.
اهميت تحقيقات بازار هنگام ورود به بازارهاي خارجي را نميتوان ناديده گرفت. به عنوان مثال، مطالعهاي نشان داد كه بسياري از شركتهاي غربي به دليل نداشتن عزم استراتژيك و شكيبايي نتوانستند در چين گسترش پيدا كنند. تحقيقات بسيار مهم هستند. هنگام تحقيق در مورد يك قلمرو جديد براي ورود، برند شما بايد به اين مورد فكر كند:
نكته: فراموش نكنيد كه قبل از گسترش احتمالي كسبوكار خود، حتماً يك تحليل رقابتي انجام دهيد .
به ياد داشته باشيد: ممكن است كه رقباي مستقيم شما در يك بازار خاص درگير نباشند. پس عدم حضور آنها به اين معني نيست كه بازار هدف شما براي سازمان شما مناسب نيست.
رسانههاي اجتماعي نقطه شروع خوبي براي يك استراتژي بازاريابي بينالمللي با در نظر گرفتن پتانسيل نزديك به 4 ميليارد كاربر رسانههاي اجتماعي در سراسر جهان است. تريبون با ارائه خدمات رپورتاژ آگهي خارجي، اين امكان را براي شما فراهم كرده تا بتوانيد رپورتاژ انگليسي يا با هر زبان ديگري را در 10هزار رسانه بينالمللي منتشر كنيد و فرصت حضور در بازارهاي جهاني و جذب مخاطبان را بيشتر از هميشه داشته باشيد.
بياييد نگاهي به برخي از فاكتورهاي كليدي رسانههاي اجتماعي براي بازاريابي بينالمللي بيندازيم.
اگرچه ممكن است ايجاد حسابهاي جديد (پيجهاي اجتماعي، سايت و ...) براي هر بازار خارجي كه ميخواهيد هدف قرار دهيد، وسوسهانگيز باشد، اما مديريت همه آن حسابها زمان زيادي ميبرد. به همين دليل است كه معمولاً فقط براي برندهاي بزرگتر مانند Levi's اين نوع فعاليت قابل دسترسي است. بررسي چندين حساب توييتر Levi's، كه ميتواند به تلاشهاي بازاريابي بينالمللي آنها بر اساس كشور مورد هدف كمك كند، ميتواند اين مثال را براي شما ملموستر سازد.
نكته: در كل توصيه ميكنيم از يك حساب واحد جهاني استفاده كنيد و زماني كه تقاضا ايجاب كرد فعاليت خود را گسترش دهيد.
براي مثال، اگر متوجه شديد كه حساب اصلي شما با درخواستهاي زيادي براي خدمات يا سؤالات خارج از كشور مواجه شده است، ممكن است زمان آن فرا رسيده باشد كه يك پيج اجتماعي تكميلي براي اينگونه مخاطبان خارجي ايجاد كنيد.
ورود به بازارهاي خارجي به معناي فرصتهاي خلاقانه جديد در مورد استراتژي محتواي اجتماعي شماست. براي مثال، ممكن است بسته به مكان مخاطب خود، پيامها و مطالب بازاريابي جداگانهاي را تعريف كنيد. برندهايي مانند نتفليكس حسابهاي توييتري مختلفي را بر اساس جغرافياي مخاطبان خود ايجاد كردهاند كه برخي از آنها كاملاً متفاوت از حساب اصلي خود هستند.
براي مثال، پروفايل حساب توييتر نتفليكس فيليپين كه علايق مخاطبان محلي آنها را هدف قرار ميدهد، كاملاً متفاوت از پروفايل حساب توييتر نتفليكس ايالاتمتحده است كه منافع مخاطبان محلي آنها را هدف قرار ميدهد.
ممكن است مواردي وجود داشته باشد كه شما ترجيح ميدهيد محتواي رسانههاي اجتماعي خود را بدون توجه به جغرافياي خود ارسال كنيد و دو بار آن را به اشتراك بگذاريد. استفاده از يك تقويم برنامهريزي اجتماعي، براي بازاريابي بينالمللي مهم است تا اطمينان حاصل شود كه بيشترين بهره را از محتواي خود ميبريد.
هنگام صحبت با مشتريان خارج از كشور به لحن و زبان خود توجه كنيد. استفاده از اصطلاحات اشتباه يا املاي ناصحيح ميتواند براي مخاطب خارجي آزاردهنده باشد. براي مثال، اصطلاحي كه مردم در ايالاتمتحده براي يك شي مشابه استفاده ميكنند، استرالياييها ممكن است براي آن شي اصطلاح متفاوتي را بگويند. پس ميبينيد كه محصول يكسان است، اما كاربرد اصطلاح براي آن كاملاً متفاوت است.
امروزه شركتها بايد از نظر فرهنگي حساس باشند. اگر اين كار را انجام ندهيد، ميتوانيد پيشرفت و شهرت برندتان را ناممكن كنيد و فرصتهاي ارتباط با مشتريانتان را از دست بدهيد. آشنايي با فرهنگ بازار هدف بسيار مهم است. باشگاه فوتبال آرسنال با به رسميت شناختن تعطيلات بينالمللي، آگاهي فرهنگي خود از مخاطبان خويش را به نمايش ميگذارد. عدم درك فرهنگها و آداب و رسوم، ممكن است باعث شود فرصتهاي ارتباط با مشتريان خود را از دست بدهيد.
بازاريابي كه در كشور شما كار ميكند، ممكن است به دليل قوانين و مقررات مختلف در خارج از كشور به خوبي مؤثر واقع نشود. GDPR اتحاديه اروپا نمونه درخشاني است از اينكه چگونه بازاريابان بايد بر اساس محل كسبوكار خود سازگار شوند. GDPR بازاريابان بينالمللي را وادار كرده است كه درباره نحوه جمعآوري و استفاده از دادههاي مشتريان اتحاديه اروپا تجديد نظر كنند. تخطي از مقررات حفظ حريم خصوصي دادهها ميتواند پرهزينه باشد. بنابراين اگر قصد داريد در اتحاديه اروپا بازاريابي كنيد، قوانين و مقررات آنها را حتماً مرور كنيد.
عواملي مانند هزينه به ازاي هر كليك و هزينه تبليغات فيس بوك از ايالاتمتحده گرفته تا مثلاً اندونزي يا هند بسيار متفاوت است. وقتي در مورد اين هزينهها شك داريد، با ديگراني كه كمپينهاي بينالمللي را اجرا كردهاند مشورت كنيد يا خودتان يك كمپين آزمايشي را اجرا كنيد.
مناطق زماني را فراموش نكنيد! همانطور كه در تحقيقات مختلف براي بهترين زمان ارسال پست در رسانههاي اجتماعي نشان داده شده است، نرخ تعامل به شدت به زمانبندي بستگي دارد.
نتيجهگيري
در پايان اين مهم را در نظر داشته باشيد كه كسبوكارها ميخواهند در اسرع وقت مخاطبان خود را افزايش دهند. گاهي اوقات ورود به بازار خارجي بهترين راه براي انجام اين كار است. البته، شما نميتوانيد كسبوكار خود را فقط از روي علاقه گسترش دهيد. با انجام تحقيقات كامل، بهتر ميتوانيد خود را براي موفقيت آماده كنيد و تصميم بگيريد كه آيا بازاريابي بينالمللي واقعاً منطقي است يا خير.
در همين راستا، ميتواند از خدمات تريبون براي انتشار رپورتاژ آگهي با قيمت مناسب و حتي انتشار رپورتاژ رايگان استفاده كنيد تا مسير ورود كسبوكار شما به بازارهاي بينالمللي هموارتر شود.